Om oss

spinneriet1Båvens Spinnhus har en maskinpark bestående av tio olika processdelar som utgör skilda steg i förädling av ullen. Efter en manuell grovsortering av råvaran sker följande:

Ullen tumlas i en stor trumma där stickor och strån separeras bort. Därefter tvättas och torkas ullen.

Nästa steg är plysen som drar isär fibrerna och blåser in dem i ett rum där vi sedan sprejar med spinnolja. I rensverket kardas tex skräp och korta fibrer bort. Sedan är det dags för kardverket  där vi gör kardbanden som ska till spinnmaskinen. Kardbanden sträcks sedan till dubbel längd i sträckverket inför spinningen.

I spinnmaskinen spinner vi en-trådigt garn. De flyttar vi sedan till tvinnmaskinen och gör två-, tre- eller fyrtrådigt garn.  Därefter ångas garnet för att fixera snodden på garnet. Till sist härvar vi garnet i 100-grams härvor.

spinneriet2

Vår moderna maskinpark har vi köpt från Belfast Mini Mill i Canada. Vi har även ett gammalt polskt kardverk där vi bara gör kardflor och snart får vi igång en spinnmaskin till.

Honnörsordet för Båvens Spinnhus är flexibilitet. Utöver fårullen kan vi också ta emot ull från angoraget och alpacka. Vi har även spunnit Kamel och lamaull. Har du inga egna får har du möjlighet att köpa ullen från oss och spinna ditt drömgarn!

huset

Facebookinstagram