Om oss

spinneriet1Båvens Spinnhus har en maskinpark bestående av tio olika processdelar som utgör skilda steg i förädling av ullen. Efter en manuell grovsortering av råvaran sker följande:

Ullen tumlas i en stor trumma där stickor och strån separeras bort. Därefter tvättas ullen i en tvättmaskin speciellt framtagen för vår råvara. Centrifugen tar bort mycket av vattnet innan ullen läggs på särskilda torkvagnar i ett antal timmar, ofta över natten.

Nästa steg är Pickelmaskinen som fluffar upp ullen, och därefter blåses in i ett rum, där den sedan antistatsprayas. Rensverket kardar (alltså rätar ut ullfibrerna) och tar bort kvarvarande skräp. Sedan kardas ullen i det stora kardverket. Här kan olika typer av ull blandas i önskad mix. Här gör vi också olika produkter såsom kardflor och tops till spinning.

Sträckverket lägger fibrerna parallellt och drar ut förgarnet inför spinningen. Spinnmaskinen har åtta spolar som vi kan spinna med samtidigt. Tvinnaren tvinnar garnet till två-, tre- eller fyrtrådigt garn. På konmaskinen nystar vi upp garnet på koner. Därefter ångas garnet i en steamer, med het ånga, som fixerar. Till sist nystar vi upp garnet i Härveln.

spinneriet2

Allt detta sker i en en maskinpark inköpt av Mini Mill i Canada. Trenden att ta tillvara lokalproducerad ull är stark över hela världen. Antalet lokala spinnerier i USA har mångdubblats på bara 5 år.

Honnörsordet för Båvens Spinnhus är flexibilitet. Utöver fårullen kan vi också ta emot ull från Mohairget och Alpacka. Maskinerna kan faktiskt också göra textilprodukter av hund och katthår, det kanske känns lite avlägset idag, men vem vet…

huset

Facebookinstagram